Nabídka studia teologie

Institut ekumenických studií

středa 19. prosince 2012

Bude Róbert Bezák suspendovaný?

O uplynulém víkendu přešel odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák do "protiútoku", resp. prolomil své mlčení a opakovaně se veřejně pro různá média vyjádřil k některým otázkám svého odvolání. Většinu odkazů na tato vystoupní je možné nalézt na strankách Miloslava Müllera. Kromě jiného potvrdil více než nekolegiální chování ostatních slovenských biskupů.

Těm samozřejmě nejsou taková Bezákova veřejná vystoupení po chuti, i když v podstatě jen potvrzují to, co je z veřejně dostupných zdrojů poměrně snadno zjistitelné. Tedy že mezi hlavní příčiny odvolání patří spory kolem Bezákova předchůdce arcibiskupa Jána Sokola a Bezákův odlišný "styl" při vedení arcidiecéze.

Bídu slovenských biskupů jen potvrdila jejich reakce z 18. prosince: Stanovisko biskupov k súčasnej situácii Katolíckej cirkvi na Slovensku. Opět si můžeme přečíst obvyklou "mantru", tedy již tradiční schovávání se za "osobní rozhodnutí Svatého Otce", ačkoliv je zcela vyloučené, že by ve věci nebyl konzultován a informován Bezákův nadřízený, tj. metropolita a bratislavský arcibiskup Zvolenský. Stejně tak ve stanovisku zveřejněná konstrukce o údajném "porušení přísahy věrnosti a poslušnosti papeži", když Bezák nepřijal jeho výzvu, aby se vzdal úřadu trnavského arcibiskupa, je pochybná. Nesledoval jsem to do hloubky, ale mám pocit, že toto obvinění se objevilo poprvé, tj. pokračuje snaha zpětně najít důvody a ospravedlnění pro Bezákovo odvolání. /K tématu viz článek v SME./


Je nepochybné, že arcibiskup Zvolenský a spol. nyní usilovně jednají a hledají způsob, jak Bezáka umlčet, když už se ho dosud nepodařilo přesvědčivě zdiskreditovat /ponechme stranou tradiční pošuky na Slovensku i v Čechách, zneužívající jméno sv. Josefa, kteří si nenechali ujít příležitost, aby si zaplivali a nakydali nějaký ten hnůj, neboť to jim jde nejlépe - viz ZDE nebo ZDE/. Už nyní je zřejmá snaha využít Bezákových veřejných vystoupení k dalším postupům vůči němu.

Róbert Bezák si je zřejmě tohoto rizika vědoma komentoval ho slovy: "Já nemám co ztratit, z církve neodejdu. De facto jsem suspendován, de iure nikoliv."

Já jsem si všimnul jiné, zcela nepatrné změny, kterou sice nechci přeceňovat, přesto mě zaujala. Když jsem před měsícem psal o Bezákově kauze, tak jsem poměrně často čerpal z oficiálních webových stránek Slovenské biskupské konference. V sekci, věnované biskupům, byly v té době čtyři kategorie: Biskupi na Slovensku, Slovenskí biskupi v zahraničí, Emeritní biskupi, Zosnulí biskupi. Nyní jsem si všimnul, že kategorie Emeritní biskupi byla přejmenována na Ostatní biskupi.

V portrétu Róberta Bezáka už není uvedeno jako dříve "emeritný arcibiskup" (jako třeba v portrétu Jána Sokola), ale "bývalý trnavský arcibiskup". Je to snad jen detail nebo snaha alespoň na webových stranách vyjádřit, že se Bezák odlišuje od svých "kolegů"-biskupů nebo je to snad předzvěst nějakých dalších postupů vůči němu?

Jistě uvidíme v dohledné době.


Pozn. (21.12.2012): Zatímco na stránkách Slovenské biskupské konference došlo k výše zmíněné zvláštní změně, na stránkách trnavského arcibiskupství je /zatím/ vše při starém. Tj. Róbert Bezák je stále uvedený jako emeritní arcibiskup.

Na stránkách KBS: 
2. júla 2012 - odvolanie z riadenia trnavskej arcidiecézy pápežom Benediktom XVI.

Na stránkách trnavské arcidiecéze:
Od 2. júla 2012 je emeritným trnavským arcibiskupom.

Také  na Catholic-hierarchy.org je uveden jako emeritní arcibiskup


Z mnoha textů ke kauze Bezák viz např.: 
Komentář Lukáše Obšitníka na Postoy.sk (20.12.2012)
 

K odvolávání biskupů na Postoy.sk (9.9.2012)

6 komentářů:

  1. Kán. 185 - Tomu, kto stratil úrad dosiahnutím veku alebo zrieknutím sa, ktoré bolo prijaté, sa môže udeliť titul emeritný.

    abp. RB ani jedno ani druhe. Na Slovensku sa hovorieva, ze aj majster tesar sa obcas utne.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem nahlédl na stránky Dielňa svatého Jozefa a musím říct, že to je opravdu síla. Tolik slizké špíny, nechutné ironie a urážek nedokázal vyprodukovat ve svých článcích ani pověstný Kojzar v Rudém právu.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhovor v pořadu Před půlnocí na ČT jsem zahlídla náhodou, o Róbetru Bezákovi jsem do té doby neslyšela. Velice mě zaujal, mluvil příjemně, srozumitelně a tak jsem hledala informace. To, co jsem našla, byl děs. Když jsem pak na marnosti.blogspot.cz našla odkaz na články, byla jsem nadšená. Díky moc za zajímavé informace, bez kterých bych si těžko mohla udělat nějaký názor.

    OdpovědětVymazat
  4. V trnave mam niekolko kamaratov patricich k ludom blizkym arcibiskupa Sokola a ti mi davno pred odvolanim arcibiskupa Bezaka tvrdili ze bude odvolany. Spociatku som im neverila, ale ked sa 20. juna 2012 uskutocnilo 72.plenarne zasadanie konferrencie biskupov Slovenska v penzione Zornicka, na ktorom sa Bazak zriekol predsednictva v rade KBS pre Slovakov v zahranici zacala som im verit. Preco by sa postu zriekal, ak by uz v tom case nevedel o svojom odvolani. Navyse toto jeho zrieknutie prijali vsetci biskupi Slovenska.

    OdpovědětVymazat
  5. Som velmi znepokojeny komentarmi,ktore su uvedene na stranke Dielna sv. Jozefa.Tolko zloby som uz davno v jednom clanku necital.A to maju odvahu dat si do svojho nazvu svatca,ktoreho mam vo velkej ucte a je pre mna silnym vzorom.Autori si asi neuvedomuju,ze budeme sudeni za kazde slovo.

    OdpovědětVymazat
  6. len by som podotkla, že od 11.7. je na webe KBS stále kolónka ostatní biskupi, avšak arcb. Bezák tam už nie je vedený ako bývalý trnavský arcibiskup ale opäť ako emeritný arcibiskup. čo tým je mienené a prečo táto zmena bola uskutočnená v ten istý deň, ako bol vymenovaný nový trnavský arcibiskup, netuším. pravdu má Andrej Skubla, resp. CIC. - emeritným sa biskup stáva dosiahnutím veku alebo zrieknutím sa, čo sa v našom prípade nestalo. je možné, že toto "povýšenie" na titul arcibiskup-dôchodca súvisí s plánovaným materiálnym zabezpečením, ktoré však pán arcibiskup odmietol. zaujímavé je tiež, že u emeritného biskupa je povinnosťou diecézy, ktorej slúžil, sa o materiálne zabezpečenie postarať. ak teda pánovi arcibiskupovi predsa len patrí "titul" emeritný, tvrdenie Mons. Zvolenského, že KBS "rozhodla", že materiálne zabezpečenie bude uskutočnené, nedáva zmysel, keďže ide o kánon, o ktorom nemá čo KBS rozhodovať.

    OdpovědětVymazat